Nosečnost in porod

Dokazani učinki hipnoze so zmanjševanje porodne bolečinem, posledično tudi potrebo po protibolečinskih zdravilih in anesteziji. Številne raziskave iz tujine kažejo na to, da se čas poroda zmanjša za dve do štiri ure.

Hipnoza se je pokazala kot zelo učinkovita tudi pri preprečevanju jutranjih slabosti in bruhanja, rezultati kažejo na uspeh odprave jutranjih slabosti v 75 % primerih.

Uporaba hipnoze je pomembna tudi pri težavah s prezgodnjim porodom, nekateri raziskovalci poročajo o zelo uspešnem podaljševanju nosečnosti pri tveganih posameznicah. Isti raziskovalci poročajo tudi o povečevanju ali zmanjševanju laktacije pri materah. S pomočjo hipnoze in samohipnoze se udeleženke skupinskih srečanj naučijo soočati s strahovi, tesnobnostjo in dvomi v zvezi s porodom in starševstvom.

Tako kot pri nosečnosti in porodu hipnoza pomaga še pri vrsti ginekoloških težav, med drugim pri bolečih spolnih odnosih, bolečih menstruacijah in celo kroničnih vaginalnih vnetjih.

Poleg že omenjenega lahko hipnoza odigra pomembno vlogo pri parih, ki se soočajo s težavnimi zanositvami. Hipnoza tukaj pomaga pri iskanju morebitnih psiholoških faktorjih, ki lahko vplivajo na nezmožnost zanostive.

Hipnoza za nosečnice je zelo učinkovita tudi v skupinskih obravnavah, kar se priporoča tudi zaradi moči skupine.

Viri

August, R. V. (1960). Obstetrical hypnoanesthesia. Amer­ican Journal of Obstetrics & Gynecology, 79, 1131-1138.

August, R. V. (1961). Hypnosis in Obstetrics. New York: McGraw-Hill.

Fuchs, K., Marcovici, R . , Peretz, B. A. , & Paldi, E. (Panelists). The use of hypnosis in obstetrics. Interna­tional Congress of the Israeli Society of Hypnosis in Psychotherapy & Psychosomatic Medicine. Haifa, Is­rael (1983). Cited in H. B. Crasilneck & J. A. Hall (1985). Clinical Hypnosis: Principles & Applications. Orlando: Grune & Stratton.

Fuchs, K, Brandes, J, & Peretz, A. (1967). Treatment of hyperemesis gravidarum by hypnosis. Hanfuah, 72, 375-378.

Orn er, H., Darnel, A., Silberman, N., Shuval, D., & Palti, T. (1988). The use of hypnotic-relaxation cassettes in a gynecologic-obstetric ward. Ericksonian Monographs, 4, 28-36.

 

Hipnoterapija Lalič